miercuri, 30 septembrie 2009

Manifestatie impotriva agresiunii imobilare din Bucuresti

Aici puteti viziona un film despre istoricul protestelor din ultima luna (septembrie 2009) impotriva aprobarii Planurilor Urbanistice Zonale ce desfigureaza Capitala:
http://www.vimeo.com/6905755



Citez din articolul publicat de Evenimentul zilei ( Antoaneta Etves, Dan Arsenie):


Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) trebuia să ia astăzi în discuţie 54 de planuri urbanistice zonale.(vezi postarea precedenta)

Un adevărat tărăboi s-a stârnit astăzi la Primăria Capitalei, grupul de protestatari fiind completat de vicepreşedinţii PRM Codrin Ştefănescu şi Marius Marinescu. Aceştia au fost luaţi la bătaie de poliţia comunitară chiar în sala de consiliu şi, apoi, târâţi în afara sediului Primăriei. Nici politicienii n-au rămas datori, cu un plus pentru Marinescu, care a pus la pământ câţiva dintre poliţiştii care s-au repezit spre el.

Înaintea şedinţei CGMB, planificată pentru ora 13, Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a organizat un protest în faţa Primăriei Capitalei, separat de cel al PRM. O astfel de manifestaţie a avut loc şi în urmă cu două săptămâni. Atunci, primarul Sorin Oprescu a chemat jandarmii pentru a-i potoli pe protestatari, care cereau dreptul de a asista la şedinţa Consiliului.

"Au fost două mitinguri total diferite, unul al nostru şi unul al PRM. Ei au protestat în preajma gardului Grădinii Cişmigiu, noi am venit ca un cortegiu funerar. Am avut o cruce pe care scria "Bucureşti 1459-2009", pentru a sublinia că mafia imobiliară distruge un oraş cu o istorie de 550 de ani. Mai întâi, am avut probleme cu jandarmii, care ne împingeau de pe trotuar pe stradă, iar poliţiştii ne împingeau înapoi pe trotuar" - preşedintele "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan



După şase ore de şedinţe, bătăi şi proteste în stradă, şedinţa s-a suspendat. Astfel, afaceriştii imobiliari au primit o mare lovitură, deoarece de mâine intră în vigoare o nouă legislaţie, mult mai strictă.





Şedinţa de astăzi s-a suspendat din nou, după ce acelaşi deznodământ îl avusese şi întrunirea de vineri. Astfel, cele mai multe dintre PUZ-uri nu mai pot fi aprobate, deoarece noua legislaţie stabileşte că parametrii înscrişi în Planul Urbanistic General nu pot fi modificaţi decât în limita a 20%.

2 comentarii:

Bogdan Beldianu spunea...

Ma bucura foarte mult ce am citit aici. Poate nu e chiar totul pierdut :) . Treaba e ca acesti criminali cu nume de dezvoltatori imobiliari nu se vor lasa si vor cauta alte chichite ale sistemului :( . Ca legea in RO e ca sa nu fie respectata ...
Ce mi se pare foarte amuzant (desi nu e tocmai amuzant decat din perspectiva caragialeasca ) e ca inca mai traieste Ghita Pristanda cel degraba impartitor de pulane pe spinarea oponentilor :)) .

Radu Oltean spunea...

@Bogdan
E chiar de necrezut ca au "picat" PUZ-urile. Imi spunea un ONG-ist care a stat pe la Primarie pana tarziu, ca cei cativa "investitori" care au participat la sedinta erau negrii la fata!! la fel si consilierii PDL, cei mai interesati (Nu stiu de ce ei??) sa se aprobe PUZurile.