miercuri, 30 septembrie 2009

Manifestatie impotriva agresiunii imobilare din Bucuresti

Aici puteti viziona un film despre istoricul protestelor din ultima luna (septembrie 2009) impotriva aprobarii Planurilor Urbanistice Zonale ce desfigureaza Capitala:
http://www.vimeo.com/6905755



Citez din articolul publicat de Evenimentul zilei ( Antoaneta Etves, Dan Arsenie):


Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) trebuia să ia astăzi în discuţie 54 de planuri urbanistice zonale.(vezi postarea precedenta)

Un adevărat tărăboi s-a stârnit astăzi la Primăria Capitalei, grupul de protestatari fiind completat de vicepreşedinţii PRM Codrin Ştefănescu şi Marius Marinescu. Aceştia au fost luaţi la bătaie de poliţia comunitară chiar în sala de consiliu şi, apoi, târâţi în afara sediului Primăriei. Nici politicienii n-au rămas datori, cu un plus pentru Marinescu, care a pus la pământ câţiva dintre poliţiştii care s-au repezit spre el.

Înaintea şedinţei CGMB, planificată pentru ora 13, Asociaţia "Salvaţi Bucureştiul" a organizat un protest în faţa Primăriei Capitalei, separat de cel al PRM. O astfel de manifestaţie a avut loc şi în urmă cu două săptămâni. Atunci, primarul Sorin Oprescu a chemat jandarmii pentru a-i potoli pe protestatari, care cereau dreptul de a asista la şedinţa Consiliului.

"Au fost două mitinguri total diferite, unul al nostru şi unul al PRM. Ei au protestat în preajma gardului Grădinii Cişmigiu, noi am venit ca un cortegiu funerar. Am avut o cruce pe care scria "Bucureşti 1459-2009", pentru a sublinia că mafia imobiliară distruge un oraş cu o istorie de 550 de ani. Mai întâi, am avut probleme cu jandarmii, care ne împingeau de pe trotuar pe stradă, iar poliţiştii ne împingeau înapoi pe trotuar" - preşedintele "Salvaţi Bucureştiul", Nicuşor Dan



După şase ore de şedinţe, bătăi şi proteste în stradă, şedinţa s-a suspendat. Astfel, afaceriştii imobiliari au primit o mare lovitură, deoarece de mâine intră în vigoare o nouă legislaţie, mult mai strictă.





Şedinţa de astăzi s-a suspendat din nou, după ce acelaşi deznodământ îl avusese şi întrunirea de vineri. Astfel, cele mai multe dintre PUZ-uri nu mai pot fi aprobate, deoarece noua legislaţie stabileşte că parametrii înscrişi în Planul Urbanistic General nu pot fi modificaţi decât în limita a 20%.

luni, 28 septembrie 2009

PUZ-uri ilegale cu presiune nemaintalnita!

Cadou din partea Consiliului General al Municipiului Bucuresti catre locuitori la implinirea a 550 de ani de la prima atestare documentara


Poate ati citit in presa (poate nu si va zic eu) ca in curand (1 octombrie) va intra in vigoare modificarile restrictive la Legea Urbanismului. Deci, orice PUZ in zona protejata respins pana pe 30 sep inseamna o zona de patrimoniu salvata!!!!
Miercuri 23 septembrie, 40 ONG-uri, grupate in Platforma pentru Bucuresti trimisesera o scrisoare deschisa catre primarii si consilieri (vezi mai jos). Miercurea aceasta - 30 septembrie - Consiliul General discuta - din nou - 54 de PUZ-uri scandaloase ce se incearca a fi aprobate inainte de intrarea in vigoare a Legii Urbanismului. Presiunile sunt uriase, in presa de astazi, unii consiieri declarand ca au primit amenintari telefonice care le vizau familiile. Mari "investitiri" imobiliari doresc cu orice pret ca aceste PUZ-uri sa fie votate cu orice pret. Marea majoritate a acestor PUZ-uri sunt ilegale. Citez scrisoarea Platformistilor pentru Bucuresti. Interesant e ca si presa straina a inceput sa comenteze abuzurile urbanistice din Bucuresti:




1. Cele 40 de organizatii din Platforma pentru Bucuresti lanseaza azi o scrisoare deschisa Consilierilor Generali si Primarului General ai Municipiului Bucuresti (copiata mai jos).


Sedinta festiva a Consiliului General al Municipiului Bucuresti

“1 an de impliniri marete

+

1 an de PUZ-uri glorioase

+

repetitie pentru sedinta din 25 septembrie”

In cadrul sedintei, va fi prezentata o sinteza a PUZ-urilor votate de consilierii generali in actualul mandat, impreuna cu valoarea totala a beneficiilor investitorilor de pe urma acestei proceduri. Vor fi discutate de asemenea PUZ-urile de pe ordinea de zi a Consiliului General din 25 septembrie .





SCRISOARE DESCHISA



Consilierilor Generali ai Municipiului Bucuresti

Primarului General al Municipiului Bucuresti

Cu ocazia festivitatilor prilejuite de aniversarea a 550 de ani a Bucurestiului, presa internationala vorbeste de problemele reale ale Bucurestiului si in special de mafia imobiliara si de urbanismul salbatic.


  • In prezentarea filmului “Buldozerele distrug Micul Paris”, principala televiziune germana Das Erste scrie pe site-ul ei: “Tot mai multi cetateni se opun buldozerelor mafiei imobiliare” si “Nicaieri in Europa nu s-a distrus in asa masura orasul vechi.”
  • Articolul “Bucurestiul preocupat in sfarsit de patrimoniul său foarte amenintat” emis de France Press si preluat de mai multe ziare si televiziuni (Le Parisien, Le Matin, TV5, N24, etc.) spune “lacune legislative, birocratie, coruptie si verocitate formeaza un cocktail mortal pentru acest oras”.
  • In articolul “Revolta impotriva mafiei imobiliare”, publicatia germana Der Spiegel scrie “un fenomen ameninta sa ruineze Bucurestiul: urbanismul salbatic.”
  • Raportul Comisiei Prezidentiale pentru Patrimoniu lansat pe 21 septembrie afirma ca distrugerile patrimoniului construit dupa 1989 sunt mai grave decat distrugerile intregii epoci Ceausescu.

Sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti din 25 septembrie este un prilej pentru dumneavoastra de a va pozitiona de partea mafiei imobiliare si a urbanismului salbatic sau impotriva lor.

Astfel, va solicitam sa nu aprobati urmatoarele Planuri Urbanistice Zonale:

  • PUZ Primaverii 55, care propune intrarea in legalitate a unei constructii ilegale de 30 metri intr-o zona protejata cu inaltimea maxima 13 metri.
  • PUZ Viilor 11A, care prevede demolarea a doua imobile din zona protejata Intrarea Viilor.
  • PUZ Temisana 14 si 36-38, doua cladiri inalte care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Temisana
  • PUZ George Georgescu 37-39, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Regina Maria
  • PUZ Ion Bogdan 20, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Polona.
  • PUZ Alexandru Constantinescu 11-13, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei protejate Domenii.
  • PUZ Vespasian 56, cladire inalta care ar afecta coerenta estetica a zonei vechi Vespasian.
  • PUZ Iuliu Maniu 141, care propune dublarea densitatii construite intr-o zona foarte aglomerata a orasului.


Ne exprimam speranta ca, sub imboldul semnalelor interne si internationale mentionate, veti vota pentru bucuresteni si nu pentru exponentii intereselor imobiliare.

Alianţa Civică

Agenţia pentru Monitorizarea Presei – Active Watch

Asociaţia ALMA-RO

Asociaţia Bate Şaua să Priceapă Iapa

Asociaţia Bucureşti

Asociaţia Collage City. Arta. Arhitectură

Asociaţia Culturală Goodartofnoon

Asociaţia EcoAssist

Asociaţia Frontul Negustoresc Obor

Asociatia Greenitiative

Asociaţia Investitorilor din Centrul Istoric (AICI)

Asociaţia Komunitas

Asociaţia pentru Arheologie Industrială

Asociaţia pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural “Salvaţi Vama Veche”

Asociatia pentru Dezvoltare Urbană

Asociaţia pentru Tranziţia Urbană (ATU)

Asociatia Pro Democratia – Club Bucuresti

Asociaţia “Pro Urbe” Arad

Asociaţia Rhabillage (Case care Plâng)

Asociaţia RPER – Rencontres du Patrimoine Europe - Roumanie

Asociaţia Salvaţi Bucureştiul

Asociaţia Salvaţi Dunărea si Delta

Asociaţia Sighisoara Durabilă

Asociatia Studenţilor si Doctoranzilor Români din Franţa - ADERF

Asociaţia Terra Ecologica

Asociaţia Zona Drumul Potcoavei

Forumul Civic Românesc

Fundatia Academia Civică

Fundaţia Eco-Civica

Fundaţia Pro Patrimonio

Grupul Arhiterra

Grupul Miliţia Spirituală

Grupul pentru Dezvoltare Locală

Grupul pentru Dialog Social (GDS)

Societatea Academică din România – SAR

Transparency International

ViitorPlus – Asociaţia pentru Dezvoltare Durabilă



In plus iata comentariile in legatura cu unele dintre cele mai ilegale PUZ-uri:


PUZ-Nuferilor e pe un sit arheologic, fara sa se ceara aviz de specialitate, PUZ Ion Slatineanu nr. 14 nu a fost pus pe pagina "dezbatere publica" a www.pmb.ro (de fapt este inca postat la sectiunea "in lucru la comisii").

PUZ-Gh. Manu este aiurea pentru ca desi are aviz de specialitate, avizul se refera doar la parcela ce a generat PUZ, iar in plansa de reglementari e desenata o cladire in afara acestei parcele.

Am trecut doar PUZ-urile care mi s-au parut cu imact mare asupra patrimoniului cultural. E posibil insa sa imi fi scapat unele.

Nu apare in tabel, pentru ca nu are legatura cu patrimoniul culural clasat, iar eu doar dupa acest fel de PUZ-uri m-am uitat atent, dar am vazut o neregula in el, PUZ - Spatarul Preda, care propune la str.Progresului niste locuinte colective P+9 prea inghesuite.

Tot asa, nu apare in tabel, sint trei PUZ ce au legatura cu calea ferata care nu au aviz de la SNCFR: Regulamentul General de Urbanism defineste o „zona de protectie a infrastructurii feroviare” cu o latime de „100 m masurata de la limita zonei cadastrale C.F.R., situata de o parte si de alta a caii ferate”:

PUZ - Str. Linistei, nr. 57, terenul PUZ se afla la circa 65m de infrastructura CFR
PUZ - Str. Milcov, nr. 5, terenul PUZ este adiacent infrastructurii CFR, iar pe mare pare din utr V5 (spatiul verde de protectie a infrastructurii, in care PUG spune sa nu se faca ceva care sa atraga oameni) este trasata o strada.
PUZ - Bd. Expozitiei, nr. 22-30, acest PUZ propune o cladire peste linia de cale ferata ce are capat la Romexpo (e drept aceasta linie probabil nu mai e a CFR, dar nu mi se pare in regula sa-i tai Romexpo legatura de cale ferata).

Adrian Balteanu


In final, Nicusor Dan, presedintele asociatiei Salvati Bucurestiul invita la protest, in conditiile in care, la alegerile locale de anul trecut, toti "catindatii" erau lapte si miere si se inspirau pentru promisiuni din Pactul pentru Bucuresti redactat de Societatea Civila:

"Miercuri 30 septembrie, de la ora 11 organizam un miting vizavi de PMB, pe trotuarul de la Cismigiu. Va fi un miting de presiune pentru cele 54 de PUZ-uri supuse votului de la ora 12. Atasez o situatie cu cele care afecteaza patrimoniul si comentariile lui Adrian Balteanu la sfirsitul mailului.
In afara de PUZ-uri, eu consider ca e si o chestiune de onoare. Nu cred ca e admisibil, dupa ce au luat in 2008 cu copy-paste din Pactul pentru Bucuresti in programele lor electorale acum sa ne interzica accesul in sala de sedinta, sa ne controleze prin bagaje de bannere la intrare, sa ne dea cuvintul la sfirsitul sedintei desi noi cerusem sa vorbim inainte de PUZ-uri. Mai mult, colegul nostru Alex Binescu a fost scos pe sus de jandarmi pentru ca a protestat ca nu i s-a dat cuvintul la momentul potrivit, desi se indrepta singur spre iesire."


miercuri, 23 septembrie 2009

Adunate de prin "Zilele BucurestiULUI"




Ce s-a aniversat anul asta? Care 550 ani? De când?

Nimeni nu a fost in stare (fiindca habar nu au) sa explice in presa sau oriunde ca anul acesta se aniverseaza 550 de ani de la atestarea Cetatii Bucurestilor, nu al orasului, care nu exista la acea data (in 1459)!!!!

Fragment din documentul cu pricina, scris pe pergament, în care apare, pe ultimul rand, "emis din cetatea bucuresti în septembrie 20".
In document e vorba de o întărire a unor proprietăţi acordată unor boiernaşi din Vâlcea.
Important e că a fost emis de'acilea din Cetatea Bucuresti.



Uite asa se scrie pe slavoneste "bucuresti". Detaliu marit din documentul de mai sus.


In vremea lui Ţepeş exista doar o mica aşezare ce avea stricta legătura cu Cetatea Bucureşti, practic o modesta Curte domnească (mai mică decât cea de la Argeş sau Târgovişte), cu o casă de cărămidă, o capelă/paraclis şi ceva locuinţe pentru personal, nedescoperite arheologic ci doar bănuite. Aceasta Curte a Dambovitei (cum mai apare numită) exista deja ( intr-o forma si mai simplă) in vremea lui Mircea cel Batran, deci nu fondat-o Vlad Tepes. Dar nici oras sau Târg nu era, in vremea lui Ţepeş. Nu cum abera Onţanu ca anul asta serbam 550 de ani de la fondarea (???) Bucureştilor. Orasul devine târg abia pe la 1530.


Refacerea ultra-rapidă a Lipscanilor şi ruinele hanurilor
Grecilor, Şerban Vodă şi Zlătari




In septembrie 2009 a inceput, neică, o nebunie pe Lipscani de numai aveai loc sa arunci un ac. Muncitori in portocaliu cu zecile, care munceau! nu se-ncurcau, buldozere, betoniere.
Harnică Primarie!!


Iunie 2009. Pe cea mai veche strada comercială a orasului natura si-a reintrat in drepturi. Intr-un loc ploile de vara au dezgropat un vechi craniu de vaca...In rest, gunoi sa umpli un vagon. Aşa arăta de peste un an strada Lipscani.

Ma mai enerveaza ca strada Lipscani a fost pietruita intr-un mod super hei-rupist dupa ce timp de peste un an, strada a aratat ca o pârloagă cu vegetatie crescuta de-un stat de om. Tot pe Lipscani se afla cea mai nefericită si tampita solutie de "conservare" a unor vestigii arheologice. Daca pe partea dinspre BNR am vazut o excelenta restaurare a pivnitelor fostului han Serban Voda, care insa, nu stiu cum va fi finalizata, pe partea dinspre palatul BCR (fosta Dacia Romana) ruinele vechiului han al Grecilor se afla intr-o situatie jalnica. Solutia adoptata acolo e complet imbecila.

Detaliu din reconstituirea mea cu hanurile ce aveau front la str. Lipscani. Asa veti intelege ale caror hanuri sunt ruinele de pe Lipscani.


Structură din bolţile beciurilor hanului Zlătari în perioada excavaţiilor arheologice. După mai bine de un an de stat în ploaie şi umplute cu gunoaie, aceste bolti s-au distrus iremediabil. De ar fi fost acoperite la timp cu pământ, zidurile ar putut fi conservate si pentru generatiile viitoare de arheologi.



Intai nu a fost clar daca se doreste pastrarea lor ca sit deschis, caci ruinele nu au fost restaurate/consolidate, caramida lasata in ploaie transformandu-se in praf ca un vampir la soare. In cazul unei solutii provizorii iarasi e aiurea caci aceasta solutie dureaza cam de mult timp, iar vegetatia se indeseste. Ruinele nu sunt atat de spectaculoase sau valoroase pentru a fi conservate la lumina zilei. Dar nici atat de banale încât să le laşi afară atâta timp până se distrug. In plus ingusteaza strada si strica si aspectul zonei. Nu inteleg de ce nu a fost adoptata cea mai buna solutie in aceste situatii. Zona ar trebui pavata iar traseul ruinelor marcat cu piatra de alta culoare. Eventual intr-un loc mic, acoperit cu o sticla groasa sa existe o vedere-martor catre zidirile subterane.


Bolţile pivniţelor hanului Şerban Vodă, excelent conservate, sunt bine restaurate cu banii BNR. Ceea ce nu se poate spune despre celelalte ruine " ale Primariei".


Scheletele descoperite sub temeliile hanului Grecilor (cele aflate de-a lungul palatului BCR-vezi mai jos) au impresionat teribil trecatorii in anul descoperirii (2007). Ele provin de la cimitirul ce se afla dimprejurul bisericii lui Gheorma Banul, dinaintea construirii hanului ce a inconjurat, ulterior, biserica (vezi desenul de mai sus).

Temeliile macinate si invadate de verdeata ale hanului Grecilor.
Aceste temelii ar trebui acoperite iar traseul lor marcat cu o culoare diferita de pavaj (cum s-a facut la Sibiu). Eventual, lasat un "martor", adica o groapa cu vedere la ruine,
acoperita cu un geam gros. In acest caz ar fi necesara si o placa explicativa
serioasa nu niste panouri de lemn cu autocolant.


marți, 22 septembrie 2009

Bucureşti-Bucureştii


Sunt fooarte dezamagit de actiunile "produse" de Primarie cu ocazia acestor zile ale Bucurestilor. Jalnic, neprofesional si amatoricesc, modest, "ieftin" dar foarte scump, penibil, fara nici o intelegere reala a sarbatorii. Actiuni evident organizate sau impuse de politruci, fara nici o documentare, fara a se apela la profesionisti din mai multe domenii - entertainment, publicitate, istorie, arhitectura, artisti, oameni de cultura, scenografi, etc(de care sunt sigur ca ar fi gasit), fara nimic iesit din comun. Pana si anul trecut au fost niste actiuni ceva mai reusite. Nu mai repet ce a spus amicu Raiden pe Rezistenta Urbana.

Dar o aduc aminte niste detalii care m-au enervat.
O sa incep cu o traba care nu e neaparat specifica acestor asa-zise sarbatori. E vorba despre forma articulata a numelui Bucuresti-Bucurestiul-Bucurestii.

Sa explic. Forma numelui Capitalei a aparut in Evul Mediu in acelasi fel ca si numele localitatilor Floresti, Filipesti, Popesti, Vladesti, Dudesti, Brancovenesti etc. Ori de la numele unui neam majoritar in acel sat- urmasi al unui stramos cu acel nume - (Filip, Popa, Vlad) sau a unor boieri proprietari ai locului. Indiferent de situatie e vorba de un nume si de urmasii aceluia. Deci satul Florestilor-Floresti (urmasii lui Florea sau ai boierilor Florescu), al Popestilor-Popesti (urmasul lui Popa). Cand zici de terenurile din Vladesti poti formula ori "pamanturile din Vladesti" ori "pamanturile Vladestilor", in nici un caz "pamanturile Vladestiului".
Ei bine, la fel e si in cazul Bucurestilor, caci aici e vorba (teoretic) de urmasii unui Bucur-Bucurestii. Pana in deceniul 6-7 ai sec. 20, oamenii erau inca invatati sa foloseasca forma corect articulata - la plural - a numelui orasului. Insa cu timpul, oamenii au uitat si le-a venit mai la' ndemana sa zica Bucurestiului. OK, dar nu accept acest lucru din partea ziaristilor (mai ales cei cu pretentii) si mai ales a Primariei sau a institutiilor de cultura. Peste tot, dar absolut peste tot: Bucurestiul in sus, Bucurestiului in jos. In perioada interbelica nu se folosea aproape nicaieri forma asta corupta. Nimeni nu a observat ca oamenii de cultura prezenti si trecuti folosesc exclusiv forma articulata la plural? D'ale Bucurestilor, Luna Bucurestilor, Bucurestii Noi, Istoria Bucurestilor, Cronica Bucurestilor, Din Bucurestii de ieri, etc etc.


Dar taranii din Primarie au bagat din greu "Zilele Bucurestiului", la fel cu majoritatea celor din presa scrisa si audio-vizuala. E drept ca e mai dificil de frazat Bucurestii, la plural, cand te referi la UN oras, dar un bun scriitor gaseste solutia buna.




Pentru a scurta. Cand va mai vine sa ziceti Bucurestiului, ganditi-va ca numele orasului vine de la urmasii lui Bucur, care e mai multi. D-aia forma corecta si academica e LA PLURAL. La fel se formeaza si la orasul Iasi-Iasii (se pare ca de la numele unor barbari migratori, care si ei e mai multi), Ploiesti-Ploiestii (etimologic, ”Ploiesti” se pare ca vine de la un anume ”mos Ploe” - teoria lui Iorga, in timp ce Sevastos ia in calcul ca numele orasului sa vina de la ploaie, ca fenomen meteorologic-contributie Lucian Vasile), Focsani-Focsanii (de la un Focsa), etc. As dori, daca vreti, dragi cititori, sa raspanditi cat puteti acest articol. Poate ajunge si pe la ochii ziaristilor si primarilor.

luni, 21 septembrie 2009

RESTAURARE


O emisiune interesanta care se chinuie sa apara de 2 ani. In sfarsit TVR a reusit!
Intrati aici si vizionati prezentarea. Pare misto.... E ceva; decat nimic...
http://www2.tvr.ro/restaurare/

vineri, 4 septembrie 2009

Bazarul Nirescher din sec XIX schilodit de Consiliul General

Consiliul General continua distrugerea monumentelor istorice ale Bucurestiului. In sedinta din 31 august, consilierii PSD si PNL s-au retras de la votarea Planurilor Urbanistice Zonale. Partidele ramase, PDL-PNG-PRM, au aprobat mai multe PUZ-uri revoltatoare.


Cel mai grav caz este Planul Urbanistic Zonal Baratiei 33. El se gaseste in Zona Protejata nr 26, in apropierea Pietii Sfantul Gheorghe. Pe aceeasi strada se afla mai multe monumente istorice, din care se remarca la nr 27 Parohia Baratiei atestata din sec XVII.

Strada Baratiei conserva un front de case de o mare valoare arhitectonica, din pacate mai toate intr-o stare mai mult decat jalnica

Documentele prezentate in PUZ Baratiei 33 lasa libertatea investitorului sa construiasca un etaj peste monumentul istoric de P+1 si 5 etaje in spatele lui, pe aceeasi proprietate. Evident, Legea de protejare a monumentelor istorice pe o raza de 100 de metri este desfiintata printr-o asemenea decizie.
POT – Procentul de Ocupare a Terenului este 95%, iar spatiile verzi sunt de 5%. Aceasta e o incalcare directa a prevederilor privind spatiile verzi de minim 30%, din care minim 20% pe sol natural.
Numarul locurilor de parcare preconizate este… zero! Nicaieri in plan nu se mentioneaza locuri de parcare dintr-un motiv simplu: ele probabil nu vor exista intrucat suprafata stramta din spatele monumentului nu ar permite accesul masinilor in subteran. Aceasta incalca propria Hotarare a Consiliului Local 66/2006 privind locurile de parcare.
Este de remarcat ca in prezent strada Baratiei este blocata de numarul mare de automobile. Copacii sunt inexistenti deoarece gradinile traditionale au fost distruse de-a lungul timpului, in timp ce autoritatile locale nu au luat nici un fel de masuri pentru gasirea de noi spatii verzi.


Documentul aprobat de Consiliul General nu contine harta zonei, o contradictie in termeni cu titulatura Plan Urbanistic Zonal, si incalca Legea privind transparenta decizionala.
Mai mult, acest plan a mai fost prezentat in aceeasi forma pe 30 iunie 2009. Atunci toti consilierii prezenti l-au respins in unanimitate. El a revenit pe 31 august 2009 fara nicio schimbare. Consilierii ramasi in sala dupa retragerea PSD si PNL l-au votat in unanimitate.
Ce s-a schimbat intre timp… Si-au dat seama este benefica schilodirea unui monument istoric prin construirea de etaje suplimentare? Sau au considerat ca e bine sa aprobe o constructie fara locuri de parcare?

PS Zona care cuprindea pe vremuri si str. Taica Lazar (azi Baia de Fier), era o zona aproape exclusiv locuita de evrei. Pravaliile erau nenumarate si vindeau in special vechituri de orice fel. Dupa emigrarea masiva a evreilor in anii 70-80 in zona s-au instalat in general oameni amarati. In ultimii ani, un investitor evreu a reusit sa puna mana pe mai multe imobile din zona. El este autorul mizeriei din spatele magazinului Cocorul ( Baratiei nr. 35) cat si al nemerniciei de acum, de alaturi.

Imobilul Baratiei 35 construit in 2001 pe locul unei case demolate

Cazul cladirii din Baratiei 35 este cunoscut de istorici si arhitecti ca fiind foarte grav. Casa originala, valoroasa si aflata pe o strada cu regim de protectie maxim fost demolata, desi putea fi recuperabila, iar in locul ei s-a construit un gunoi arhitectonic, care chipurile, pastreaza ceva din vechiul stil. Alaturi, pe Baratiei 33, se prefigureaza o la fel de mare magarie, precum ati citit mai sus. Str. Baratiei, era parte organica din Centru Vechi pana in 43, cand a fost separata prin taierea bulevardului Bratianu (pe vremuri 1848). E una din cele mai vechi strazi din Bucuresti in apropierea ei fiind bis. Sf Ghe. Vechi (prima Mitropolie din Bucuresti) si prima biserica catolica din oras -Baratia.


Domnul Alexandru Binescu, Presedintele Asociatiei Bucuresti, intentioneaza sa dea in judecata CGMB (Consiliul Genral al Primariei Buc.) pentru PUZ Baratiei 33. Cine vrea sa il sprijine in orice mod il poate contacta cel mai rapid aici.